Samen met de Pit naar duurzaam

De werkgroep “De Pit duurzaam” heeft niet stilgezeten de afgelopen periode.  Er zijn diverse maatregelen in gang gezet om helder te krijgen waar er mogelijkheden zijn.  Zo is De Pit sinds kort aangesloten op een zogenaamd energiemanagementsysteem waarmee we heel goed kunnen meten wanneer en hoeveel energie er wordt verbruikt.  Hierbij hebben we support gekregen van de gemeente Boxmeer waardoor we voor De Pit kosteloos 2 jaar lang het energieverbruik kunnen volgen. Hiervoor onze grote dank. Tevens wordt er op donderdag 16 maart met een deskundige een energiescan gemaakt van het hele gebouw. Hierin hopen we helder te krijgen waar we het meest kunnen behalen en wat we het snelst kunnen realiseren.  In een volgende uitgave zullen we jullie informeren over de resultaten ervan.

Inmiddels hebben we het globale haalbaarheidsonderzoek afgerond en besloten om te gaan voor een groot zonnedak in Overloon waarbij naast De Pit ook alle particulieren en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting kunnen deelnemen.

Hoe doen we dit?  Middels een zogenaamde energie coöperatie.

Wat is dit? Dit is een gezamenlijke investering in een groot zonnedak waarbij alle leden (deelnemers) investeren in een aantal zonnepanelen. Deze coöperatievorm wordt door de overheid gestimuleerd middels belastingvoordelen van 11-12 cent per kWh elektriciteit.  Deze subsidie wordt door de overheid aan de coöperatie voor 15 jaar gegarandeerd. Dit voordeel vloeit direct naar de leden van de coöperatie naar rato van het aantal panelen waarmee men deelneemt. Hierdoor wordt een investering voor alle deelnemers zeer rendabel. Door de gezamenlijke investering zullen we de investering belangrijk goedkoper weten te realiseren dan een particulier alleen.

Een groot zonnedak vraagt natuurlijk om een goed dak van voldoende omvang, daarvoor is De Pit te klein. We hebben inmiddels een overeenkomst gesloten met het Oorlogsmuseum in Overloon. Deze stelt geheel belangeloos haar dak beschikbaar voor dit Overloon duurzaam initiatief. Hiervoor uiteraard hartelijk dank.

Dus heb je altijd mee willen werken aan een duurzame wereld of willen investeren in zonnecellen maar heb je de stap nog niet gemaakt omdat je dak niet goed lag , of door teveel schaduw van omliggende gebouwen, of onvoldoende dakoppervlakte, of vind je het  gewoon lelijk dergelijke zonnecellen op je dak, dan ligt hier je kans. Je kunt meedoen tegen een lagere investering dan zelf te doen. Het wordt volledig voor je geregeld dus je hebt er geen werk aan en je realiseert een rendement van 4-6% op je investering.  En misschien wel het allerbelangrijkste, je helpt De Pit aan zonnecellen en dichten van het exploitatietekort.

Wie kan meedoen? Alle kleinverbruikers binnen de zogenaamde postcoderoos van Overloon. Dat wil zeggen 5825 en alle aangrenzende postcodes. Dit zijn naast Overloon ook Vierlingsbeek, Groeningen, Holthees, Smakt, Venray Noord, Merselo, Vredepeel, Westerbeek en Stevensbeek. Dit klinkt heel wat, maar op het dak is ruimte voor ruim 1000 panelen.

De werkgroep werkt momenteel hard aan de uitwerking van de details om alle belangstellenden binnenkort goed en helder te informeren. Daarom is er een informatieavond gepland voor het Zonnedak van Overloon Duurzaam op woensdagavond 12 April om 20:00 uur in De Pit te Overloon.  We nodigen als werkgroep bij deze jullie allen van harte uit op deze avond.

Het “De Pit duurzaam” team  Stijn, Eric, Antwan.

Persbericht Zon op de Pit
Getagd op: